Kweek je eigen verse Gojibessen!


Het balkonplantje is onze meest verkochte goji cultivar. Het is de Lycium barbarium 'Juicy TastyGoji'. Het is een uniek exemplaar vanwege de snelle en enorm hoge productiviteit. De plant geeft bes vanaf het eerste levensjaar en bloeit op de 1-jarige scheuten. 

Je kunt hem als 'hangplantje' gebruiken waarbij je na de oogst terugsnoeit tot net boven de potrand. Zo ontstaan de lange scheuten, die later de trossen vormen, rechtstreeks uit de pot. Je kunt hem ook kweken op stam. Hierbij kies je 1 rechtopstaande stam waarbij je terugsnoeit op een hoger punt op de stam waardoor je een "paraplu vorm' van lange hangende trossen krijgt. De bloemen zijn zelfbestuivend.

Het is dus een gojiboompje die je heel erg makkelijk in een bloempot kunt houden. Denk eraan om deze plant voldoende te bemesten in het voorjaar. Ook tijdens de bloei vergt hij extra voeding. Dit kan met een standaart universele meststof.

Naast dat de plant volledig winterhard is, is het belangrijk om te weten dat hij houd van veel zon en dat hij niet houd van 'natte voeten'. Zorg dus dat de wortels niet "te lang te nat" staan.

De bessen dienen geplukt te worden als ze 'volrood' zijn en een beetje zacht aanvoelen. Dan smaakt de bes lekker zoet en is hij daarnaast ook uitermate geschikt voor de verwerking tot vruchtensap, jam enz... .

 

 

De professionele plantageplanten zijn echte 'gojibes bomen'. Dit zijn de Lycium barbarum 'Sweet TastyGoji' en de Lycium barbarum ' Smooth TastyGoji'. Ze kunnen geplant worden in bloempotten vanaf 5 liter of direct in de volle grond. Door hun groot aanpassingsvermogen aan verschillende grondsoorten doen ze het goed in zowel zware als lichtere grondsoorten. 

Ze bloeien op de lange 1-jarige scheuten die vanaf midden augustus tot eind oktober bezet zijn met oranje-rode gojibessen. Ze hebben een tamelijk stevige schil waardoor ze lang houdbaar zijn. Daarnaast hebben ze een brixwaarde van boven de 22 wanneer ze rijp zijn. Dit alles betekent dat je te maken hebt met erg zoete en knapperige vruchten. De keuze van de juiste gojibes cultivar is van cruciaal belang bij het opzetten van je eigen gojibesaanplanting. Zo is het belangrijk dat de bessen uniform zijn in vorm en smaak zowel als het aantal bessen per okselknop. Daarnaast is het belangrijk dat planten goed weerbaar zijn tegen ziekten en plagen zodat je geen pesticiden hoeft te gebruiken.

Alle planten die wij leveren zijn vermeerdert via stek en dus genetisch identiek aan de moederplant. Daardoor zijn deze planten resistent tegen valse meeldauw en hebben ze een hoge tolerantie tegen meerdere ziekten en plagen. Gebruik een universele meststof in het voorjaar en eventueel tijdens de bloei. Het is best om uit te gaan van 1 centrale hoofdstam met zijtakken die je kunt aanhouden vanaf 60cm boven de grond. Begin hier pas mee in jaar 2, laat hem in het eerste jaar maar eerst goed 'settelen' zodat de wortels goed kunnen ontwikkelen.